Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 10.08.2019

  “RECI NE NASILJU U PORODICI”

  “RECI NE NASILJU U PORODICI”

  “Reci NE nasilju u porodici” prva je akcija u nizu koju je organizovala Policijska uprava u Nišu u subotu 10 avgusta na Palilulskoj pijaci u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula i JKP “Tržnica” sa ciljem da se osnaže žrtve da prepoznaju i prijave porodično nasilje. Od početka godine na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Nišu nije zabeleženo ni jedno teže krivično delo nasilja u porodici. Nasilje u porodici nije privatna stvar o kojoj treba ćutati. Radi se o društvenom problemu na koji mi hoćemo da ukažemo”, rekla je Lidija Todorović, oficir policije PU u Nišu.

  U odnosu na prošlu godinu zabeleženo je upola manje prijavljenih krivičnih dela nasilja u porodici. “Tačnije za 49,7 procenata imamo manje prijavljenih ovih krivičnih dela. Ipak time nismo zadovoljni, jer na osnovu našeg rada i na osnovu istraživanja i opštepoznate situacije znamo da se žrtve ustežu da prijavljuju ova krivična dela. Ovo je Balkan i vodi se računa šta će komšiluk da kaže, postoji ekonomska nesigurnost, uvreženo mišljenje da je to sramota, pa se krije. Zbog toga smo odlučili da ne čekamo da žrtve dolaze kod nas. Možda ima otpora da žrtva dođe u policiju koja je legitimiše, da da svoje podatke. Zato smo odlučili da u dogovoru sa lokalnom samoupravom izađemo na teren i da mi priđemo građanima”, kaže, načelnik PU u Nišu Slaviša Virijević.

  “Žalosno je što je nasilje u porodicama izraženo u socijalno ranjivim kategorijama, kojih u opštini Palilula ima jako mnogo. Trudićemo se ne samo danas nego i svih narednih dana da zajedničkim snagama sa Ministarrstvom untrašnjih poslova, sa društbvenom zajednicom utičemo, edukujemo ljude da nasilja bilo koje vrste a naročito do nasilja u porodici ne dolazi”, rekao je predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale.