Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 18.09.2018

  „RECI NE RADU NA CRNO“

  „RECI NE RADU NA CRNO“

  Više od 5.000 radnika u Nišu radilo je na crno u protekle dve godine, izjavio je predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković na prezentaciji projekta Ministarstva rada „Reci NE radu na crno“ u Nišu. Rajković je rekao da se u Nišu od 2012. godine značajno promenila slika kada je u pitanju siva ekonomija i rad na crno, zahvaljujući angažovanju inspekcije rada, njenom preventivnom i edukativnom radu, kao i akcijama “Prijavite rad na crno” i “Reci NE radu na crno”. Prezentaciji projekta Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno – „Reci NE radu na crno“ u Savezu samostalnih sindikata Srbije-Grad Niša, prisustvovali su predstavnici niških gradskih opština i poslodavci sa područja Nišavskog upravnog okruga. U ime Gradske opštine Palilula, ovoj Konferenciji je prisustvovao predsednik opštine Aleksandar Ždrale sa saradnicima.

  Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović istakao je da je inspekcija rada 2017.godine otkrila preko 22.700 lica koja su radila na crno, a od tog broja njih preko 21.000 ili 94 odsto, zaključilo je radni odnos. „„Da bi broj radnika koji rade „na crno“ bio sveden na razumne cifre, a to na godišnjem nivou ne bi trebalo da bude više od 3.000 do 5000, potrebno je učešće svih ministarstava i subjekata“, izjavio je Đurović. On je rekao da ima dosta poteškoća i inspekcija rada sama ne može da reši problem sive ekonomije i rada „na crno“. “Moraju da se uključe i druga ministarstva, pre svega Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo pravde, finansija, unutrašnjih poslova, ali i niz drugih subjekata“.Direktor Inspektorata za rad je istakao da inspekcija rada nailazi na velike probleme u suzbijanju „rada na crno“ i kao primer naveo nepokretanje prekršajnih postupaka po prijavama inspektora i male kazne koje sudovi izriču. Prema njegovim rečima, godišnje zastari 30 odsto prekršajnih prijava koje podnesu inspektori rada. On je podsetio da zakon predviđa novčane kazne za sve subjekte koji drže radnike „na crno“ u iznosu od 800.000 do dva miliona dinara, a postoje brojni slučajevi gde sudovi izriču kaznu od 100.000 dinara do 300.000 dinara. “Po osnovu prekršajnih prijava koje je podnela inspekcija rada, u prvih sedam meseci ove godine u budžet Srbije uplaćeno je 150 miliona dinara, ali da su presude bile makar po srednjoj vrednosti onoga što zakon predviđa onda bi se u budžet slilo 1,9 milijadi dinara,“ izjavio je Đurović.

  Načelnica inspekcije rada Milica Kitanović Ljujić izjavila je da akcija „Reci Ne radu na crno“ daje rezultate jer je proširena lista onih koji mogu da se obrate inspekciji u preventivnom radu, a pored toga inspekcija je od građana i radnika koji rade „na crno“ napravila partnere. Svaki pojedinac ima mogućnost da utiče na suzbijanje rada na crno. Ukoliko želite da se obratite inspekciji rada za pomoć i savet ili da podnesete prijavu, možete to da učinite klikom na link #NeRaduNaCrno #NeRaduNaCrno .

  Najveći problem u suzbijanju rada „na crno“, po oceni predsednice Saveza samostalnih sindikata Niša Olivere Bobić predstavlja to što se ljudi i dalje boje da prijave poslodavce, jer će ostati bez posla. (Info EKOpolis, D.V)

  TVKC: „Reci NE radu na crno“