Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 08.04.2021

  ROMSKA NACIONALA MANJINA IMA PODRŠKU OPŠTINE PALILULA

  ROMSKA NACIONALA MANJINA IMA PODRŠKU OPŠTINE PALILULA

  Predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma. „Činimo sve, u granicama naših nadležnosti, da nestanu predrasude prilikom zapošljavanja, školovanja romske dece, ostvarivanja zdravstvene nege i rešavanja problema stanovanja, da nema diskriminacije po bilo kom osnovu.

  I dalje, većina porodica romske populacije živi u neuslovnim prostorima, na periferijama i neurbanizovanim naseljima, ističe predsednik Vučković. Zahvaljujući brojnim projektima, podršci Republike Srbije, Grada i aktivnoj saradnji sa romskom populacijom stanje na terenu se menja. U opštini Palilula, po poslednjem popisu iz 2011. godine, živi oko 2.745. građana. romske nacionalne manjine, mada je taj broj mnogo veći.

  Svetski dan Roma, ustanovljen je pre pola veka, 8. aprila na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu. Na ovom skupu, održanom od 4. do 8.aprila 1971. godine, usvojeno i ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek. Ovo je jedan je od retkih dana u godini kada se građanstvo podseti na probleme neke grupe, ukaže na težak položaj ove populacije u zemljama u kojima živi. Nešto kasnije osnovana je Međunarodna unija Roma koja je odlučila da romska zastava bude plavo-zelena sa točkom u sredini i himna „Đelem-đelem“, a da svi dijalekti njihovog jezika budu ravnopravni. Nazvani „poslednjim slobodnjacima“, romski istorijski i životni put obeležen je masovnim stradanjem, progonima i diskriminacijom. (D.Vidojković)