Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 18.10.2018

  RUŽIĆ: SPREMNI SMO ZA IZAZOVE KOJE NOSE EVROPSKE INTEGRACIJE

  RUŽIĆ: SPREMNI SMO ZA IZAZOVE KOJE NOSE EVROPSKE INTEGRACIJE

  Peta sednica zajedničkog konsultativnog odbora održana je 17.oktobra u Oficirskom domu u Nišu. Ovaj odbor formiran je od strane Vlade Republike Srbije 26.juna 2014.godine kao jedno od tela za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja između Evropske zajednice i njenih država članica s jedne starne i Republike Srbije s druge strane. Teme petog sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora bile su „Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i njihov uticaj na subnacionalni nivo vlasti“ i „Turizam kao katalizator boljeg života na lokalnom nivou“. Učesnicima skupa se obratio i ministar državne uprave Branko Ružić koji je rekao da su sednice odbora veoma važne u razmeni iskustava i sticanju neophodnih znanja lokalnih samouprava na putu Srbije ka EU. U radu ovog skupa učestvovali su predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale i predsednica Skupštine opštine Palilula Adriana Anastasov.

  Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je reforma javne uprave jedan od tri ključna kriterijuma za pridruživanje Srbije zajednici evropskih naroda. „Opštinei gradovi imaju velike obavezeu pristupanju EU i zato kroz reformu javne uprave, reformišemo i lokalne samouprave kako bi njihove administracije bile što spremnije da odgovore na izazove“, rekao je ministar. Ministar je naveo da se reforma odnosi na efikasnost, ekonomičnost, bolje upravljanje resursima, ali veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou. „Pojednostavili smo i ujednačili postupanje u 188 postupaka u gradovima i opštinama, digitalizujemo upravu da bi službenici brzo razmenjivali informacije i završavali poslove, unapređujemo njihova znanja i veštine da bi što bolje prihvatili promene“, rekao je Ružić i istakao da je i poslednji Izveštaj o napretku Srbije u procesu EU integracija konstatovao napredak u ovim oblastima. Podršku za ove aktivnosti imamo i od EU koja nam pomaže na različite načine, a najznačajnija podrška dolazi kroz tkz Sektorsku budžetsku podršku koja iznosi 80 miliona evra. „Veoma znači i podrška koju dobijamo kroz rad tela kao što su Zajedničkikonsultativniodboriregiona EU, jer razmena iskustva sa lokalnim samoupravama iz evropskih zemalja veoma znači za naše opštine i gradove koji nose 75% obaveza u pristupanju EU“, rekao je ministar Ružić.

  Peto zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU okuplja predstavnike lokalnih samouprava i regiona zemalja EU, dok Srbija ima status kandidata u ovom telu. Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, od čega jednom godišnje u Briselu, a ovog puta zaseda i u Nišu.(D.V)