Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 20.01.2021

  SA DIMNIČARIMA O IZVORIMA I SMANJENJU ZAGAĐENJA VAZDUHA U PALILULI

  SA DIMNIČARIMA O IZVORIMA I SMANJENJU ZAGAĐENJA VAZDUHA U PALILULI

  Prošla godina ostaće zapamćena po velikom i do sada nezabeleženom zagađenju vazduha. Kako bi se obezbedio bolji kvalitet vazduha i redovno informisanje građana, koji su sve više zabrinuti za zdravlje, opštine i gradovi u kojima je zagađenje previsoko u obavezi su da usvoje plan kvaliteta vazduha i odrede mere kojima će da reše problem.

  Do skoro u potpunosti nezainteresovani za ovu temu, građani danas žele da znaju koje zagađivače emituju termoelektrane na ugalj, šta u vazduh ispuštaju automobili, a koliko su po zdravlje štetne supsendovane čestice PM10 i PM2,5.

  U skladu sa odredbana Zakona o zaštiti vazduha rukovodstvo opštine Palilula, na čelu sa predsednikom opštine Bratislavom VUčkovićem, organizovalo je 20.januara radni sastanak sa predstavnicima RJ „Dimničar“ JKP Mediana Niš, Irenom Stamenković, rukovodiocem i Petrom Stojanovićem, šefom službe. Tema razgovora bila je prikupljanje podatke o izvoru zagađenja kao i spisak mera kojima se planira smanjenje zagađenja u opštini Palilula.

  RJ “Dimničar“, koja godišnje održava preko 22.000 dimnjaka, u poslovnim i stambenim objektima posluje u okviru JKP „Mediana“. Po rečima Irene Stamenković dimničari posao obavljaju stručno i pouzdano, osposobljeni su za poslove čišćenja dimovodnih i ložišnih uređaja i instalacija u ugostiteljskim objektima, pekarama, kuhinjama za masovno spremanje hrane, industrijskim postrojenjima, toplanama i zanatskim postrojenjima.(EKOpolis, D.Vidojković)