Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 13.09.2021

  „SABOR SRPSKIH SVETITELJA“, NADAHNUĆE ZA NOVE RAZVOJNE PROJEKTE

  „SABOR SRPSKIH SVETITELJA", NADAHNUĆE ZA NOVE RAZVOJNE PROJEKTE

  Gradska opština Palilula, obeležila je 13.septembra u Hilandarskom metohu – Hramu Vaskrsenja Hristovog, krsnu slavu opštine, SABOR SRPSKIH SVETITELJA. Tradicionalni obred sečenja slavskog kolača obavio je Episkop niški Gospodin Arsenije sa sveštenstvom uz prisustvo gostiju iz Opštine Aerodrom-Grad Skoplje (Republika Severna Makedonija), Opštine Svoge (Republika Bugarska), Opštine Bjeljina (Republika Srpska-BIH), Opštine Lazarevac-Grad Beograd, ustanova i organizacija opštine Palilula i Grada Niša. Domaćin ovogodišnje slave bio je predsednik opštine Bratislav Vučković. Skup je organizovan za ograničen broj gostiju usled preporuka Grdskog štaba za vanredne situacije Grada Niša.

  U pozdravnoj reči, predsednik opštine Palilula je istakao: Slava ima posebno značenje, po tradiciji okupi nas svake godine, sa novim rezultatima opštine i našom vizijom daljeg razvoja Palilule. Sabor srpskih svetitelja je naš najsvetliji lik, ali i ogledalo, nadahnuće i opomena, mera našeg hrišćanskog identiteta i bića, našeg autentičnog načina života i postojanja.» „O našim uspesima i neuspesima je najbolje da zaključke donose građani. Mi se trudimo da radimo u skladu sa našim ovlašćenjima, nadležnostima i zadovoljimo interese građana. Obzirom da se ovaj dan poklapa sa danom preuzimanja odgvornosti na funkcionisanje opštine Palilula, mogu da iskažem zadovoljstvo našim dosadašnjim radom .“

  Kao dokaz uspeha dosadašnjeg rada opštine, Vučković je naveo da je urađeno preko 20 km puteva na teritoriji opštine, kao i to da je sakralni objekat niškog Starog groblja dobio novu formu nakon višedecenijske zapuštenosti. Briga o sugrađanima nastaviće da bude prioritet, u čemu je u velikoj meri pomogla dobra saradnja sa Gradom i gradonačelnicom. Novina u opštini Palilula bili su brojni projekti za koje nije bio potreban novac iz budžeta usled dobre saradnje sa institucijama.

  Ovaj važan dan za opštinu Palilula obeležava se od 2005.godine, uz ikonu Sabor srpskih svetitelja.(D.Vidojković)