Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 07.05.2017

  SEĆANJE NA ŽRTVE NATO AGRESIJE – NA CIVILE KASETNIM BOMBAMA

  SEĆANJE NA ŽRTVE NATO AGRESIJE – NA CIVILE KASETNIM BOMBAMA

  Verskom službom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije, u Nišu je obeleženo 18 godina od bombardovanja grada.Tada je poginulo 16 ljudi, a više njih je ranjeno. Srbija je 2015. u državni program obeležavanja komemoracija uvrstila i 7.maj, dan kada se Niš seća civilnih žrtava NATO bombardovanja. Predstavnici grada, Vojske Srbije, boračkih udruženja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rođaci i prijatelji nastradalih obeleželi su Dan sećanja na sve civilne žrtve NATO agresije, kojih je u celoj zemlji bilo oko 2.500.

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad Dragan Popović ovom prilikom je istakao da je „teško razumeti umove 19 moćnika“ kada su odlučili da bombarduju jednu malu zemlju koja je samo branila deo svoje teritorije. „Oni nisu bombardovali Vojsku Srbije, bombardovali su narod, vodili su totalni rat protiv naroda i dece“, naglasio je Popović. “Teško je shvatiti da su nerođena beba i njena majka pretnja velikim moćnicima u svetu „za sprovođenje prava i demokratije“. Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković je istakao da je 7. maj jedan od najtragičnijih dana u novijoj istoriji Niša. U ime Gradske opštine Palilula, počast palim žrtvama odao je predsednik opštine Aleksandar Ždrale. Niš treba da čuva sećanje na žrtve NATO bombradovanja i da brine o porodicama stradalih, naglasili su zvaničnici grada ovim povodom.

  U NATO bombardovanju Niša, 1999. godine, poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno. Niš je gađan iz vazduha 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno. Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa i osam grafitnih projektila. (Tekst-foto:D.Vidojković, 2017)