Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 26.10.2017

  SOCIJALA I ZDRAVSTVENA ZAŠTITA STANOVNIKA STRATEŠKI CILJ

  SOCIJALA I ZDRAVSTVENA ZAŠTITA STANOVNIKA STRATEŠKI CILJ

  Čestitka predsednika Gradske opštine Palilula Aleksandra Ždraleta povodom slave «Sveta Petka»
  Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva slave dan Svete Petke, zaštitnice žena, bolesnih i siromašnih. Povodom krsne slave «Sveta Petka Paraskeva», predsednik Gradske opštine Palilula, Aleksandar Ždrale, uputio je čestitku vernicima, sveštenstvu, građanima Palilule i poželeo da se mnogo godina ovim povodom okupljamo u zdravlju, sreći, miru i veselju. Krsnu slavu Sveta Petku, koja je zaštitnica mnogih domova u Srbiji, obeležio je i Gradski odbor SNS Niš.

  Opština Palilula pomože svojim građanima da zdravo i kvalitetno žive, ostvarujući brojne aktivnosti u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite stanovnika saradnjom sa Domom zdravlja u Nišu i Centrom za socijalni rad. Posebno se sagledavaju ugrožene kategorije i marginalne grupe stanovnika. Za podršku porodicama koje brinu o bolesnoj deci, njihovom lečenju i rehabilitaciji, ustanovljen je humanitarni fond «Pomozimo našoj deci». Redovno se organizuju provere zdravlja stanovnika na selu, u kućnim uslovima i »bazari zdravlja» u gradskim naseljima. Skupština Gradske opštine Palilula na sednici održanoj 14.septembra donela je Odluka o usvajanju Strategije i lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja žena i unapređenja rodne ravnopravnosti 2017-2021.godine. Usvajanjem ovog dokumenta, opština Palilula je prva opština južno od Beograda koja je dala doprinos unapređenju položaja žena i promovisanju principa rodne ravnopravnosti i uvođenju rodnog budžetiranja u svoj budžet.

  Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori lekovite vode koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.