Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 11.05.2019

  SRPSKE VOJNE I POLICIJSKE SNAGE PRIKAZALE SNAGU SRBIJE

  SRPSKE VOJNE I POLICIJSKE SNAGE PRIKAZALE SNAGU SRBIJE

  Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazali su u Nišu 10.maja svoju snagu, pripremljenost i sposobnost, na paradi „Odbrana slobode“, u kojoj je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 letelica. Bulevarom „Nikola Tesla“ u Nišu defilovali su pešadijski, motorizovani a sa Vojnog aerodroma i vazduhoplovni ešaloni. Najveću pažnju publike privukli su avioni „mig 29“, helikopteri Mi-35 i modernizovani tenk T-72. Veliki aplauz upućen je za egzercir Garde Vojske Srbije.

  Predsednik Aleksandar Vučić, ocenio je prikaz ocenom „vrlo dobro“. „Oficiri, podoficiri, vojnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede, dan pobede nad fašizmom i još jedanput pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Na vas smo ponosni, vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro – rekao je predsednik Vučić i svoje obraćanje završio uzvikom – Živela Srbija.

  Odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje prikaza bio je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza bio je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a u ime MUP-a odgovoran je bio komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković. Pozdravljajući prisutne general Simović je istakao da su učesnici prikaza „Odbrana slobode“ potomci slavnih predaka, ratnika koji su uvek branili svoje, poštovali tuđe i bili nesalomivi stub srpske državnosti i slobode. „Danas srpski vojnici i policajci koračaju napred istim duhom borbenosti i junaštva, pobede i slave, kao njihovi preci, potpuno posvećeni vojnom i policijskom pozivu – naglasio je general Simović.

  Prikazu sposobnosti „ODBRANA SLOBODE“ uz predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Federalnog saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, delegacija Oružanih snaga Ruske federacije na čelu sa zamenikom komandanta Zapadnog vojnog okruga general-potpukovnikom Igorom Serickim, ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi Vlade, predstavnici verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, institucija, gosti iz inostranstva i brojni građani Niša i okoline. Ovoj svečanosti, međi zvanicama, u ime Gradske opštine Palilula prisustvovao je i predsednik opšgine Aleksandar Ždrale.

  Završni deo prikaza obeležio je atraktivni prikaz uvežbanosti strojevih radnji – egzercira Garde Vojske Srbije, koje je izvelo 25 gardista uz kompoziciju „Opraštanje slovenske žene“ koju je komponovao Vasil Atapkin, a pod komandom komandira egzercira poručnika Predraga Kruševca. Na vojno-policijskom prikazu nastupio je i Reprezentativni orkestar Garde, Vojni orkestar Niš i počasna četa Garde za doček predsednika Republike Srbije, a nastupe ešelona aplauzima su pozdravili brojni građani Niša i okoline. (Tekst/Foto Dragan Vidojković)