Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 13.06.2018

  STABILAN BUDŽET – DOMAĆINSKO POSLOVANJE

  STABILAN BUDŽET - DOMAĆINSKO POSLOVANJE

  Četrnaesta redovna sednica Skupštine Gradske opštine Palilula, kojom je predsedavala predsednica Skupštine Adriana Anastasov, održana je 13.juna u sali Niškog kulturnog centra. Nakon usvajanja zapisnika prethodne sednice Skupštine razmatran je i utvrđen dnevni red. Odbornici Skupštine, nakon obrazloženja šefa odseka za finansije,imovinsko-pravne i komunalne poslove Ivana Dragišića, doneli su Odluku o završnom računu budžeta Gradske opštine Palilula za 2017.godinu i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu za 2018.godinu.

  „Izvršenje budžeta za 2017.godinu je 80 odsto tako da možemo da kažemo da budžet opštine Palilula stabilno funkcioniše, istakla je predsednica Skupštine opštine Palilula Adriana Anastasov. Novina je što je naša opština uvela rodno budžetiranje i na taj način podržala aktivnosti vezane za sprovođenje Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti. Uprkos smanjenju transfernih sredstava, opština Palilula je našla način da stabilno funkcioniše i realizuje brojne aktivnosti za unapređenje života svojih sugrađana.

  Stanje u budžetu opštine Palilula je zadovoljavajuća. Budžet se puni onako kako smo planirali prošle godine. Rebalans radimo zbog toga, što smo prošle godine planirali aktivnosti koje nisu realizovane u ovoj. Međutim, zbog zakonskih odredbi, kako sredstva ne bi ostala zarobljena na tim pozicijama, bili smo prinuđeni da ih prebacimo na druge pozicije. Taj novac biće iskorišćen za pomoć stanovnicima Palilule kroz razne vidove pomoći, objašnjava predsednik opštine Palilule, Aleksandar Ždrale. U toku druge polovije 2018.godine, kako je rekao, biće ponovo raspisan javni poziv za sportska udruženja, timove i pojedince, kao i iz oblasti kulture. „Ta sredstva planiramo da usmerimo na tu stranu, ka socijalno ranjivim kategorijama, u vidu jednokratne pomoći, i ka obuci mladih ljudi jer smo nedavno sa NSZ i sa fabrikom „Leoni“ potpisali obuku za 25 ljudi. Cilj nam je da zapošljavamo stanovništvo na našoj teritoriji i uređujemo komunalnu infrastrukturu, dodao je predsednik opštine Palilula. Dva miliona dinara koja su planirana za formiranje Sportskog saveza GO Palilula, biće preusmerena na druge pozicije. „Budžet opštine Palilula je 142 miliona dinara, ukupna suma novca se ne menja ništa, samo se sa jedne pozicije prebacuje novac na drugu. Naglašavam, da smo na završnom računu ostvarili suficit u prethodnoj, i u ovu, 2018.godiiu, preneli sredstva u iznosu od 6.miliona i 271 hiljadu dinara, što znači da se u Gradskoj opštini Palilula vodi računa o svakom dinaru, a tako ćemo i nastaviti, dodao je Aleksandar Ždrale.

  Na ovoj sednici Skupštine, nakon izlaganja direktora Zavoda za urbanizam Miroljuba Stankovića, odbornici su dali prethodno mišljenje na četvrte izmene i dopune plana generalne regulacije područja Gradske opštine Palilula-prva faza (parcijalne izmene). Četvrta izmena Plana generalne regulacije u Gradskoj opštini Palilula obuhvata nekoliko lokacija, među njima Kasarnu „Filip Kljajić’, OTC – buduću pijacu, treća izmena se odnosi na prostor Mlekare i četvrta na stambenu zgradu u naselju Rasadnik, oštećenu u požaru. „Zgrada u Rasadniku imala je karakteristike stanovanja srednje i umerene gustine, izmenama će stanovanje biti visoke gustine u želji da ta lokacija bude atraktivnija, sa privatno-javnim partnerstvom, objasnio je direktor Zavoda za urbanizam Niš, Miroljub Stanković. Kasarna je prema dosadašnjim sagledavanjima Vojske imala perspektivnu namenu. Pre godinu dana Republika Srbija je opredelila da gradovi Novi Sad, Beograd, Kragujevac i Niš dobiju lo jednu kasarnu od Relublike sa namenom, isključivo, za oblasti kultura i visikoškolsko obrazovanje. „Kroz ovu izmenu omogućavamo da Kasarna „Fipip Kljajić“ iz vojne namene pređe u civilnu, to je suštinski važno, i time grad puno dobija. Ovaj značajan istorijski objekat, prelepe arhitekture, opet će biti u funkciji, zaključio je Stanković. Na ovoj sednici Skupštine dati su i odgovori na odbornička pitanja (Dragan Vidojković)

  RTV BellAmi: GO Palilula usvojila rebalans budžeta