Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 29.01.2016

  STAZAMA SLAVNIH PREDAKA

  STAZAMA SLAVNIH PREDAKA

  U Domu Vojske Srbije u Nišu, održana je svečanost povodom realizovanog marša „Stazama slavnih predaka“. U prisustvu brojnih gostiju i građana, postavkom izložbe slika i projekcijom dokumentarnog filma, još jednom je odata počast, poštovanje i divljenje našim precima, srpskim vojnicima i izbeglicama u Prvom svetskom ratu, koji su se pre jednog veka pod naletom zime, iscrpljeni posle teških bitaka na Kolubari, probijali i povlačili ka jugu na Kosovu, preko Albanije. U ime Gradske opštine Palilula ovom događaju je prisustvovao Aleksandar Ždrale, zamenik predsednika Skupštine GO Palilula.

  Devetočlanu ekspedicije na maršu „Stazama slavnih predaka“, koji je održan krajem prošle godine, na čelu sa Milanom Lapčevićem, činile su i dve devojke Marina Stanković iz Surdulice i Nataša Janjić iz Trstenika, zatim planinari Vladislav Cenić, Batica Petrović, Bojan Radenković i Zoran Popović i novinari Dragan Žika Stojanović i Milan Petković. Svakog dana prelazili su od 35 do 48 kilometara.

  Iskusni planinari i novinari su posle desetodnevnog marša od 240 kilometara, putem kojim su pre tačno jednog veka srpski vojnici i izbeglice u Prvom svetskom ratu doživele golgotu – od Peći, kroz Rugovsku klisuru, preko Andrijevice, Vezirovog mosta i Podgorice do Skadra, položili vence i cveće na grobove stradalih vojnika gde ih je sahranjeno oko 10.000. Nakon prevoza do Drača i Valone, ekspedicija je stigla do niške komande Kopnene vojske Srbije gde su vratili repliku ratne zastave Vojske Srbije slavnog „Topličkog gvozdenog puka“ iz 1915. godine

  Francuski maršal Žozef Žofr je o golgoti rekao: „Povlačenje naših saveznika Srba, pod okolnostima pod kojima je izvršeno, prevazilazi po strahotama sve što je u istoriji kao najtragičnije zabeleženo“. Ekspediciju Marš „Stazama slavnih predaka“ je organizovao PAK „Mosor“ uz podršku Sportskog saveza Niša.(D.V., 29.01.2016)