Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.10.2018

  STO GODINA OD OSLOBOĐENJA NIŠA U VELIKOM RATU

  STO GODINA OD OSLOBOĐENJA NIŠA U VELIKOM RATU

  Povodom stote godišnjice oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu, delegacija Gradske opštine Palilula na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Ždraletom odala je počast polaganjem venaca na spomen obeležje velikom srpskom vojvodi Petru Bojoviću i na Spomen-kosturnici streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka u Tvrđavi. Vence su pored rukovodstva Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, položile i delegacije , vojske, policije i udruženja građana koja neguju oslobodilačke tradicije srpskog naroda. I ove godine održan je parastos žrtvama koje su pobili pripadnici bugarske okupacione vojske 1917.godine.

  Spomen-kosturnica predstavlja spomen-obeležje žrtvama terora Prvog svetskog rata, kao i obeležje za više od 4000 ubijenih učesnika Topličkog ustanka 1917. godine. Nalazi se u severnom delu rova Tvrđave. Podignuta je 1927. godine, na autentičnom mestu streljanja, povodom desetogodišnjice Topličkog ustanka. Centralni, pravougaoni deo sadrži lučni otvor za kosturnicu, a levo i desno dva stepenasta krila obeležavaju dužinu zida kraj koga su stajale žrtve prilikom streljanja. Reljef. na centralnom delu postavljen je 1931. godine, a rad je vajara Slavka Miletića. Dve spomen-ploče sa imenima 33 ubijena učesnika Topličkog ustanka postavljene su na grobnicu 1937. godine. U Drugom svetskom ratu bugarski fašisti su oštetili kosturnicu, a 1951. godine zatvorena je betonskom pločom. Pod zaštitu države stavljena je 1983. godine.

  Nakon proboja Solunskog fronta 1918.godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29.septembra 1918. kapitulirala. Trupe Prve srpske armije pod komadom Petra Bojovića, 9.oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobođenje Niša. Moravska divizija je 10.oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju. Konačno, 12.oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu. Nakon tri dana u grad su pristigle i trupe savezničkih armija. Petar Bojović odlikovan je ordenom Jugoslovenske krune prvog reda, ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda i francuskim ordenom Legije časti. (D.Vidojković,EKOpolis)