Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 11.05.2017

  STRATEGIJA, AKCIONI PLAN I PRAVNE OKOLNOSTI VODILJA U REŠAVANJU STAMBENOG PITANJA ROMA U “CRVENOJ ZVEZDI”

  STRATEGIJA, AKCIONI PLAN I PRAVNE OKOLNOSTI VODILJA U REŠAVANJU STAMBENOG PITANJA ROMA U “CRVENOJ ZVEZDI”

  Na Pravnom fakultetu u Nišu u okviru projekta “PRAVNA KLINIKA”- Konferencija slučaja “Crvena Zvezda”, održan je razgovor kako bi se sagledalo stanje i mogućnost rešavanja problema stanovnika romske populacije u ovom naselju Gradske opštine Palilula. Tim povodom, okupili su se predstavnici Grada na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, predstavnici Pravnog i Arhitektonskog fakulteta, Vlade Srbije, Kancelarije UN za ljudska prava (Klod Kan, savetnik UN rezidentnog koordoinatora u Srbiji), Centra za socijalni rad, predstavnici zajednice u naselju C.Zvezda i nevladinog sektora. Gradsku opštinu Palilula predstavljala je Marija Brajdić, načelnica opštinske Uprave.

  “Slučaj Romske manjine koja živi u delu naselja ‘’Crvena Zvezda’’ rešavaće se u skladu sa donetom Strategijom o poboljšanju njihovog položaja – izjavila je zamenica ministarke građevinarstva Jovana Atanacković. Na konferenciji u Nišu, ona je istakla, da će u sprovođenju tog akta, pomoći i Akcioni plan, koji je u završnoj fazi, kao i Koordinaciono telo na čijem je čelu ministarka građevinarstva dr Zorana Mihajlović.

  Uvažavajući postojeće zakone i Strategiju za socijalno uključivanje Roma za period 2016-2020.godina, nakon analize trenutnog stanja i pravne situacije u ovom naselju, stručnjaci i nadležni iz lokalne samouprave radiće na rešenju ovog problema. Učesnici skupa saglasni su da treba raditi na rešenju koje će biti prihvatljivo kako za grad, tako i za romsku populaciju koja živi u ovom neurbanom delu naselja “Crvena Zvezda” u opštini Palilula. (EKOpolis)