Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 27.04.2017

  SUSRET GENERALNOG KONZULA BUGARSKE I PREDSEDNIKA OPŠTINE PALILULA

  SUSRET GENERALNOG KONZULA BUGARSKE I PREDSEDNIKA OPŠTINE PALILULA

  Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale, primio je Edvina Sugareva, generalnog konzula Republike Bugarske u Nišu u susret predstojećim aktivnostima na odavanju pošte palim bugarskim vojnicima. u završnim operacijama borbe protiv nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu, na spomen obeležje u naselju Ledena stena. U razgovoru je učestvovala i Adriana Anastasov, predsednica Skupštine GO Palilula.

  Ovim povodom razgovaralo se o nastavku uređenja-restauracije Spomen kosturnice koja je sagrađena 1948.godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je 2005.godine izradio projekat restauracije i konzervacije ovog spomen obeležja. Deo radova je u tom periodu izvršen na osnovu međudržavnog dogovora i u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Bugarske. Po rečima Edvina Sugareva, obezbeđena su potrebna sredstva da se radovi po projektu završe.

  Generalnom konzulu Bugarske upućen je poziv da sredinom maja meseca učestvuje u radu Međunarodne konferenciji u Nišu, u okviru koje će biti razmatrani inovativni pristupi u promociji turističkih atrakcija u pograničnom regionu Pirdop – Palilula“. Konferencija se organizuje u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija koji je otpočeo krajem prošle godine u partnerskim opštinama Palilula i Pirdop. (D.Vidojković)