Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 06.10.2019

  SUSRETI PRIJATELJSTVA-RADOST EVROPE U NIŠU

  Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula-Grada Niša, u okviru Dečije nedelje, 6.oktobra održana je DVANAESTA međunarodna manifestacija – koncert «SUSRETI PRIJATELJSTVA – RADOST EVROPE U NIŠU 2019.». Tradicionalno druženje, uz pesme i igre dece Makedonije, Bugarske, Francuske, Kine i Srbije, u Niškom kulturniom centru, otvorio je Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula. Organizator «Susreta prijateljstva» je Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ u Nišu u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom u Beogradu.

  „Radost Evrope“ je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, koja ove godine proslavlja svoj 50.rođendan a „Susreti prijateljstva“ u Nišu se održavaju dvanaest godina i tada Niš postaje grad dece iz cele Evrope i Kine, kaže Miljko Petrović, direktor Centra tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ u Nišu, organizator „Susreta prijateljstva – Radost Evrope 2019“. U goste deci Niša došli su festivalski hor “Zlatno slavejče”, Skoplja i Centar “Euro art” , Štip – Severna Makedonija, Folklorni ansambl “Zlatna Trakija”, Haskov – Bugarska, Hor umetničkog ateljea “Perpetumobile” u Francuskoj, Dečija grupa umetničkog instituta u Šangaju – N.R.Kina. Srbiju su predstavljati Folklorni ansambl “Vuk Karadžić” u Nišu, pobednik festivala “Majska pesma” Dečijeg kulturnog centra u Nišu, Hor “Čarolija” Niš, plesna grupa Bajlamos u Pirotu. Mališane i brojne goste, pozdravili su svojim nastupom kompozitor Minja Subota i tv autor dečijih programa Predrag Vuković-Peđolino.

  Program ovogodišnjeg koncerta bio je raznovrstan, od učešća horova, plesnih grupa, folklornih ansambala“. Deca su pokazala ono najbolje iz dečijeg umetničkog stvaralaštva. Mogla su da vide šta i kako njihovi vršnjaci u drugim sredinama rade. Voditelj programa bio je dečiji pesnik i istaknuti poslenik kulture, Vlasta Cenić. Deca–učesnici programa, bila su gosti svojih vršnjaka iz osnovnih škola „Njegoš“, „Kole Rašić“ i „Sveti Sava“. Za učesnike „Susreta prijateljstva – Radost Evrope 2019“ gradonačelnik Niša priredio je prijem a deca iz Bugarske imala su i prijem u Konzulatu Republike Bugarske u Nišu“.

  Dvanaeste susrete prijateljstva u Nišu obeležilo je i bratimljenje Folklornog ansambla “Zlatna Trakija”, Haskov – Bugarska i domaćina Susreta, Centra tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ u Nišu. Uručene su i zahvalnice organizacijama i učesnicima programa kao i priznanje „počasni član Centra direktoru Dečijeg kulturnog centra u Beogradu i rukovodiocu Folklornog ansambla u Haskovu-Bugarska. Manifestaciju su pomogpi Gradska opština Crveni Krst, Gradska opština Medijana, Regionalna privredna komora, Samostalni sindikat grada Niša, Narodni muzej, Turistička organizacija Niša, Niški kulturni centar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, JKP“ Mediana“, Institut za kvalitet radne i životne sredine 1. maj i Biznis akademija. (Tekst-fotografije Dragan Vidojković)