Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 02.12.2016

  SVEČANOM SEDNICOM SAVETA OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

  SVEČANOM SEDNICOM SAVETA OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

  U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom u Gradskoj kući održana je svečana Sednica Saveta za osobe sa invaliditetom Grada Niša. Ovoj svečanosti prisustvovao je Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, članica Gradskog veća Tijana Đorđević-Ilić, kao i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

  „Današnji dan prilika je da promovišemo razumevanje problema invaliditeta i da još jednom ukažemo koliko je važna tolerancija, međusobno poštovanje i saradnja, ali i dostupnost institucija kako bi se osobe sa invaliditetom više uključile u socijalni i ekonomski život našeg grada“, istakao je Darko Bulatović. Moji saradnici i ja trudićemo se da, zajedno sa vama, rešavamo probleme jedan za drugim, da jednake mogućnosti koje su vam garantovane, zaista postanu jednake, a pre svega nastojaćemo da se poštuje vaše pravo na različitost, jer invalidnost je nešto od čega ne treba bežati i stiditi se“, zaključio je gradonačelnik Niša.

  Aktivni smo u rešavanju problema svih kategorija stanovništva, posebno ugrženih grupa u kojima su i osobe sa invaliditetom, naglasio je Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula, koji je sa brojnim predstavnicima invalidskih organizacija prisustvovao sednici Saveta. „Vama je poznato da uprkos ograničenim ovlašćenjima, sa skromnim budžetom, naša Uprava opštine Palilula radi i usvojila je visoke standarde u pružanju usluga građanima. Uklonili smo barijere, imamo pristupnu rampu do naših šaltera Uprave. Organizujemo svakodnevno prevoz osoba sa invaliditetom sa teritorije opštine u saradnji sa matičnim udruženjima. U cilju podizanja svesti naših građana o stvaranju uslova za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, organizujemo razgovore, tribine, ukazujemo i rešavamo probleme. U tome je presudno i izveštavanje naših medija, istakao je predsednik opštine Palilula.

  Osobe sa invaliditetom i dalje se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, mnoge institucije i dalje su vam fizički nedostupne. Izuzetno je niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom i pored primene Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Inače, od 1. januara 2016.godine u Nišu je posao dobilo 155 osoba sa invaliditetom, a trenutno je njih 784 na birou, od toga 499 spada u prvu i drugu kategoriju, odnosno imaju spososbnost za rad.(EKOpolis)