Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.04.2017

  SVEŠTENSTVO, VLADIKA I ČELNICI GRADA I OPŠTINE PALILULA SA RADNICIMA JKP MEDIJANA ČISTILI STARO GROBLJE

  SVEŠTENSTVO, VLADIKA I ČELNICI GRADA I OPŠTINE PALILULA SA RADNICIMA JKP MEDIJANA ČISTILI STARO GROBLJE

  Vladika raško-prizrenski i administrator eparhije Niške Tedosije, sveštenici eparhije Niške, zajedno sa gradskim čelnicima – gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predsednikom Gradske opštine Palilula Aleksandrom Ždraletom i radnicima JKP „Mediane“, čistili su niško Staro groblje u ponedeljak (Pobusani ponedeljak).

  Ideja da se groblje uredi došla je od vladike Teodosija. „Čišćenje Starog groblja simbolički je započeto na ovaj dan, kada pravoslavni hrišćani, nakon vaskršnjih praznika, izlaze da obiđu grobove svojih bližnjih.“ U akciji su od prvog dana učestvovali Episkop i sveštenstvo grada. Po završetku akcije odslužen je pomen, preliveni svi grobovi i izneta vaskršnja jaja.
  Staro groblje „pod Goricom“ prostire se na 17 hektara, i od 1971. godine. ne koristi se za sahranjivanje. Uređuje se samo sporadično jer gradskim budžetom nisu predviđena sredstva za njegovo stalno održavanje.

  Gradska opština Palilula, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj kompleks, već više godina pokreće inicijativu o zaštiti Starog groblja i u saradnji sa organiyacijama civilnog društva organizuje aktivnosti čišćenja groblja. Gradonačelnik Darko Bulatović je najavio da će do kraja godine gradska vlast uraditi projekat trajne sanacije Starog groblja. Radićemo deo po deo u narednih nekoliko godina, „onako kako budemo obezbeđivali sredstva“.( D.Vidojković)