Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 30.09.2021

  TASTEROM OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI I POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI DEONICE AUTO-PUTA MIRA

  TASTEROM OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI I POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI DEONICE AUTO-PUTA MIRA

  Ceremonijom u Donjem Međurovu, u prisustvu Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen, obeležen je početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10, kao i potpisivanje Ugovora između Javnog preduzeća Koridori Srbije i Konzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

  Dugujem ogromnu zahvalnost gospođi fon der Lajen što je danas došla u Niš, koji nama postaje centar, središte svih balkanskih koridora, postaje balkanska raskrsnica“, istakao je predsednik Vučić „U Donjem Međurovu gradi se pruga od 23 km, koju će 75 odsto da finansira Evropska unija. To je za nas ogroman novac, veliki podstrek i poštovanje. Ova pruga i put za nas su važni, za Evropu su važni.

  Srbija je u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU. „Daćemo sve od sebe ne samo da očuvamo mir, nego da postignemo još sporazuma koji će značiti sigurnost svih na Balkanu i bolji život i ekonomiju za sve nas. Znamo šta je naš posao. Koliko možemo, imajući u vidu teškoće zbog odnosa sa Prištinom, mi ćemo da činimo sve da napredujemo na evropskom putu“, rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsednici Evropske komisije na lepim rečima i želji da Srbiju vidi u EU.

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je Srbija već prevalila dug put ka članstvu u EU, da je zabeležila neverovatan napredak i zalaganje poslednjih godina i unapredila uslove u različitim sektorima. Ona je poručila da snažno podržava evropske integracije Srbije. „Ovo je veoma poseban momenat. Potpisivanje ovog ugovora je simbol naše sjajne saradnje i projekata povezivanja kroz koje zajednički gradimo našu evropsku budućnost, zato što je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Koridor povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom i zaista je pokretač privrede. Ovo je pokretač za privredu Srbije, investicije, ekonomski plan koji već funkcioniše u Srbiji“, rekla je predsednica Evropske komisije.

  I ove investicije, koja se ostvaruju na teritoriji Gradske opštine Palilula, istakao je predsednik opštine Bratislav Vučković koji je prisustvovao ovoj svečanosti veoma su značajne za naš dalji razvoj.

  Za izvođače radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš- Brestovac izabran je konzilijum bugarskih kompanija “Trace Holding PLC” i “Balkantel”. Prema saopštenju, ukupan rok za izradu dokumentacije, odnosno projektovanje i radove je 1.005 dana, a rok za završetak čitavog posla je jun 2023. godine.

  Fotografije: GO Palilula/ Dragan Vidojković