Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 05.12.2016

  TRIBINA ŽENSKE ODBORNIČKE MREŽE PALILULE

  TRIBINA ŽENSKE ODBORNIČKE MREŽE PALILULE

  U okviru Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, koja je počela 25.novembra i traje do 10.decembra, Ženska odbornička mreža Skupštine Gradske opštine Palilula. organizovala je u Niškom kulturnom centru tribinu na temu ULOGA INSTITUCIJA GRADA U BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA.

  Tribina je organizovana u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“, Domom zdravlja u Nišu, Sigurnom kućom Niš, Policijskom upravom Niš i organizacijama civilnog društva, Nakon uvodne reči Adriane Anastasov, predsednice Skupštine Gradske opštine Palilula, o stanju i prevenciji nasilja nad ženama, na tribini su govorile: Javorka Ranđelović, zamenica direktora Centra za socijalni rad i zamenica koordinatorke ženske odborničke mreže u Skupštini Gradske opštine Palilula, dr. Lucija Hristov Mitić, koordinatorka tima Doma zdravlja Niš za zaštitu i postupanje sa ženama koje su izložene nasilju; Nataša Zorić Živanović, predstavnica Policijske uprave u Nišu i Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu. Moderator tribine bila je Jadranka Kocić, odbornica Skupštine GO Palilula.

  Za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odabran je 25.novembar, u znak sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj republici 1960.godine samo zato što su se borile za demokratiju i pravdu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija na zasedanju od 17.decembra 1999.godine, je i zvanično, proglasila 25.novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, rezolucijom 54/134, a nadovezujući se na Konvenciju o suzbijanju nasilja nad ženama iz 1993. godine. Na ovaj dan međunarodne organizacije, organizacije civilnog društva i predstavnici lokalnih zajednica organizuju aktivnosti kojima podsećaju javnost da nasilje nad ženama predstavlja još uvek realnost kojoj se treba suprotstaviti i javno je osuditi. Nošenjem bele trake (White Ribbon) ljudi iskazuju podršku borbi protiv silovanja, seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama.

  U holu Niškog kulturnog centra organizovano je i potpisivanje peticije da se 18.maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene – žrtve nasilja!