Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 16.12.2016

  TURISTIČKI POTENCIJALI I PROMOCIJA KULTURNOG NASLEĐA DVE OPŠTINE

  TURISTIČKI POTENCIJALI I PROMOCIJA KULTURNOG NASLEĐA DVE OPŠTINE

  Povodom početka aktivnosti na novom projektu: “Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno – istorijskog nasleđa prekograničnog regiona”, koji se ostvaruje u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, u Media i reform centru Niš održan je sastanak i Konferencija za novinare projektnih timova Gradske opštine Palilula Niš i opštine Pirdop u Republici Bugarskoj. O radu na projektu i partnerskoj saradnji dve opštine govorili su, Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula Niš, Angel Gerov, predsednik opštine Pirdop u Republici Bugarskoj, Kostadin Kostadinov, menadžer projekta i Jovica Damjanović, koordinator projekta u opštini Palilula.

  Opština Palilula je prepoznali Interreg-IPA Program kao mogućnost promocije svojih potencijala i saradnje sa partnerima u Regionu istakao je predsednik Aleksandar Ždrale. U proteklom periodu opština je ostvarila partnerstva i značajne projekte sa bugarskim gradovima Svoge, Ćustendil, Bobov dol, Botevgrad, Ihtiman, Berkovica a od danas radićemo i sa opštinom Pirdop.

  Trajanje projekta je 12 meseci. Projektni timovi radiće na razvoju jedinstvene i inovativane prezentacije turističkih potencijala u opštinama Pirdop i Palilula. Opštine su bogate lokacijama kulturnog značaja koja mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice. Nosilac projekta je opština Pirdop a partner na projektu Gradska opština Palilula-Niš. Projekat se ostvaruje finansijskim sredstvima INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, a kofinansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II fond) Evropske unije. Za realizaciju aktivnosti odobreno je 300.166 EUR, opštini Pirdop 168.588 EUR a Gradskoj opštini palilula 131.577 EUR.

  Angel Gerov, predsednik opštine Pirdop, upoznao je novinare sa turističkim potencijalima i kulturnim nasleđem opštine a projekt menadžeri Kostadin Kostadinov i Jovica Damjanović govorili su o planiranim aktivnostima i pojedinostima rada na projektu. (EKOpolis, D.Vidojković)