Gradska opstina Palilula

  • latinica

  • OBJAVLJENO 12.02.2020

    U LOGORU SMRTI NA CRVENOM KRSTU U NIŠU ODRŽAN ČAS ISTORIJE I KOMEMORATIVNI SKUP

    Pre 78 godina,12.februara 1942.godine, organizovano je bekstvo 105 logoraša iz nacističkog logora smrt na Crvenom krst u Nišu. I ove godine u Memorijalnom kompleksu „12.februar“ obeležen je ovaj događaj u znak sećanja na stradale. U prisustvu rukovodstva Grada Niša-gradskih opština, predstavnika Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, izviđača-učesnika marša „Tragom logoraša“, volontera Crvenog krsta i velikog broja građana, održan je komemorativni skup-opelo.

    Venac je položila i delegacija Gradske opštine Palilula, predsednik opštine Aleksandar Ždrale sa članovima opštinskog Veća, Ivicim Stojanovićem i Lazarim Dinićem. U sećanje na one koji nisu preživeli strahote logora u Memorijalnom kompleksu „12. februar“ otvorena je i nova postavka niškog Narodnog muzeja. Posle davne 1967.godine kada je priređena prva izložba u logoru, ovo je druga postavka na spratu logorske zgrade, dok je multimedijalna izložba u prizemlju otvorena 2013. godine.

    Koncentracioni logor u Nišu osnovan je 1941. godine kao prihvatni, odavde je na hiljade zarobljenika prebacivano u druge logore širom Evrope ili odvođeno na brdo Bubanj na streljanje. Osim što je poznat po bekstvu organizovanom 12. februara 1942. godine, logor na Crvenom krstu jedini je logor koji je danas u funkciji muzeja u Srbiji. (Tekst-fotografije Dragan Vidojković, EKOpolis)