Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 21.02.2022

  U NASELJU „9. MAJ“ OTPOČELA IZGRADNJA VODOVODNE MREŽE

  U NASELJU „9. MAJ“ OTPOČELA IZGRADNJA VODOVODNE MREŽE

  Posle višegodišnjih muka za stanovnike Naselja „9. maj“ u Gradskoj opštini Palilula, počeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže u deset ulica: Lukovskoj, Blagoja Krušića, Pločničkoj, Novogradskoj, 22. decembra, Valterovoj, Kosaničkoj, Ratarskoj, Dobrodolskoj i Jošaničkoj.

  U okviru izgradnje nedostajuće infrastrukture Grad Niš je po rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski, sklopio Ugovor sa JKP“Naissus“ Niš, o izgradnji vodovodne mreže i priključnih veza u Naselju „9. maj“. Ugovorom je predviđena izgradnja vodovodne mreže u 10 ulica, prečnika 110 mm, u ukupnoj dužini od 2300 m, kao i 123 priključne veze. Mašine su od ponedeljka 21.februara prisutne u Pločničkoj ulici, gde je predviđena izgradnja vodovodne mreže, u dužini od 394 metra.

  „Počinjemo izgradnju vodovodne mreže u deset ulica, koje smo dogovorili sa savetom građana, na jednom od sastanaka koje smo imali u Gradskoj kući i na prijemu građana. Sada se pojavljuju i stanovnici onih ulica, koje nemaju kanalizaciju. Tu smo sa predsednikom Gradske opštine Palilula Bratislavom Vučkovićem, napravili dogovor da se sve te ulice popišu, da vidimo kakav je imovinski status, da one ulice koje nemaju asfalt i imovinski nisu rešene, da ih ove godine pripremimo a da naredne godine uradimo asfalt. Ovde ima mnogo nasleđenih problema, počev od toga kako je naselje nastalo. Znamo da mnogo godina nisu rešavani imovinski odnosi, pa se jedan deo naselja plavi podzemnim vodama. I sami meštani imaju deo odgovornosti jer čujemo sada da su mnogi odvodni kanali zatrpani, jer su na tim kanalima, ili neposredno pored naparavljene kuće, bez dozvola. Važno je da su mašine iz vodovoda stigle, da danas krećemo sa ovom Pločničkom ulicom, koja je najduža, ukupno će ovde biti izgrađeno oko 2.300 metara vodovodne mreže, Grad Niš će to koštati oko 30 miliona dinara, ali taj novac ne treba žaliti. Znamo da ćemo jednom za sva vremena, rešiti vodovodnu mrežu ljudima koji žive ovde, a njih je koliko sam dobila informaciju, ukupno 123 porodice – pored ostalog je istakla gradonačelnica Grada Niša, Dragana Sotirovski.

  Po rečima predsednika Gradske opštine Palilula Bratislava Vučkovića, „9.maj“ jedno je od najvećih naselja u opštini Palilula sa najvećim brojem problema počev od infrastrukturnih. „Osim problema sa vodovodnom mrežom tu je i problem koji građani imaju oko prostora za groblje, sa parkiranjem, sa podvožnjakom. Ove probleme moramo da rešavamo zajednički jer samo tako možemo sve da uradimo. Tu spadaju i imovinsko-pravni poslovi. Naselje je nastalo pre više od trideset godina i gradilo se bez potrebnih papira, a problemi su sada postali vidljivi. U ovoj godini biće urađeno 10 ulica i pokušaćemo da rešimo problem parkiranja, ali sve to ne možemo sami bez pomoći građana. U ovom trenutku radiće se samo vodovod i kanalizacija. Bratislav Vučković je dodao da će se rešavati i problem sa podvožnjakom. „Od meštana smo saznali da u blizini podvožnjaka postoji prolaz koji je zatrpan.

  Razgovaraćemo sa ljudima koji poznaju tu materuju da pokušamo da otvorio taj pešački prolaz kako se meštani ne bi izlagali opasnosti. Što se tiče železničkog mosta to je problem koji je višedecenijski. Podvožnjak je veoma rizičan kako za železnički saobraćaj tako i za drumski. Mnogi šleperi i kamioni prolaze ispod tog podvožnjaka, ne retko udare u zaštitnu ogradu, ne koriste alternativni put. Na žalost to je problem železnice, do sada smo im nakon razgovora uputili nekoliko dopisa, ali je rešenje tog problema van našeg domašaja“, zaključio je Vučković.

  Zoran Mišić je žitelj naselja „9.maj“, član Saveta građana i Jelena Jovanović sekretar Udruženja „Naš jug 9.maj“, koje se bori za rešavanje problema u naselju, ukazali su na neka ključna pitanja urbanizacije ovog dela opštine Palilula. Osnovni problem je vodovodna i klanalizaciona mreža. Dolaskom mašina očekuje se pomak. „Od nadvožnjaka do osnovne škole u koju šaljemo našu decu ima oko dva kilometara i deca zbog parkiranih automobila na trotoarima idu kolovozom ugrožavajući tako svoju sigurnost. Potrebno je hitno postaviti stubiće na trotoarima. Drugi problem je okretnica u samom centru naselja koje bi morala da se izmesti. Frekvencija saobraćaja je velika, stvara se velika gužva i bezbednost ljudi je ugrožena. Okretnica bi mogla da se izmesti kod Vulkana gde bi mogao da bude postavljen glavni okretni plato“, rekla je Jelena Jovanović.