Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.03.2017

  U SPECIJALNOJ ŠKOLI „BUBANJ“ ODRŽANA MEĐUNARODNA NAUČNO-PRAKTIČNA KONFERENCIJA

  U SPECIJALNOJ ŠKOLI „BUBANJ“ ODRŽANA MEĐUNARODNA NAUČNO-PRAKTIČNA KONFERENCIJA

  Više od 300 učesnika Međunarodne naučno-praktične konferencije, koja je održana u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu, razmenilo je iskustva i znanja, sa akcentom, na oštećenje sluha kod mališana i na njihov disharmonični razvoj. Pored naših stručnjaka iz otorinolaringologije, psihijatrije i drugih oblasti, u radu ovogodišnje sedme konferencije, učestvovali su i gosti iz Albanije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Republike Srpske, Makedonije.

  Osnovni cilj programa 7.Međunarodne naučno-praktiče konferencije „Slušam i govorim“, koji je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije, je okupljanje stručnjaka koji se bave problematikom dece sa mentalnim oštećenjima. Na ovogodišnjem skupu su prisutni defektolozi, psihijatri, predstavnici lokalne zajednice i svi zajedno radimo da pomognemo ovoj kategoriji dece, istakla je Snežana Čarapić, direktorka Škole sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu. Naša škola je osnovana davne 1953. godine kao škola i dom gluvoneme dece. Danas je to moderna ustanova koja primenjuje savremena tehnička sredstva i metode u tretmanu osoba sa mnogim poremećajima i smetnjama u razvoju i primer je dobre prakse. Primenom inkluzivnog obrazovanja u našem društvu, koje sagledava obrazovanje kroz uvažavanje različitih potreba učenika, prilagođeno svakom učeniku, još više ističu ulogu škole „Bubanj“.

  U ime Gradske opštine Palilula, učesnike konferencije pozdravila je Marija Brajdić, načelnica opštinske Uprave. „Ponosni smo što u Gradskoj opštini Palilula radi ustanova koja uspešno ostvaruje obrazovnu i vaspitnu misiju, poštovanje različitosti, tolerancije i demokratije – naglasila je Marija Brajdić, Od ove naučne konferencije, očekuje se novi korak ka unapređenju tretmana, mladih sa poremećajima i smetnjama u razvoju i ranog otkrivanja gluvoće kod dece. U radu skupa učestvovala je i Slobodanka Đorđević Mladenović, sekretar Skupštine opštine Palilula kao i predstavnici resornih sekretarijata Uprave Grada Niša, ustanova i organizacija.

  Škola i dom gluvoneme dece u Nišu od 1974. godine preseljeni su u nov, savremeno opremljen objekat u naselju „Ledena stena“ koji zadovoljava sve kriterijume za kvalitetno i uspešno obrzovanje i vaspitanje učenika. školski prostor raspolaže sa 18 učionica, 4 kabineta, nastavničkom kancelarijom, bibliotekom, prostorom za pripremu nastavnika i vaspitača za rad kao i fiskulturnom salom. Tim stručnjaka u savetovalištu koji se sastoji od defektologa, psihologa i socijalnog radnika, pomaže da se rano otkrivene gluvoće kod dece sagleda sa više aspekata i predlože adekvatna rešenja. Školski dom raspolaže sa 22 spavaone. Po rečima direktorke Snežane Čarapić, Škola „Bubanj“ je proteklih godina uložila dosta truda i sredstava da stvori adekvatne uslove za izvođenje nastave u srednjoj školi, a posebno za izvođenje praktične nastave. Da bi deca naučila govor i jezik, stekla osnovno obrazovanje stara se i 20 nastavnika defektologa. (D.Vidojković, EKOpolis)