Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 03.08.2018

  UČESNICI AKCIJE ,,KARAVAN” SAOPŠTILI ZAPAŽANJA

  UČESNICI AKCIJE ,,KARAVAN” SAOPŠTILI ZAPAŽANJA

  Na drugom sastanku u akciji ,,Karavan” Nišavskog upravnog okruga (3.avgusta), republički inspektori sastali su se sa gradonačelnikom Niša, njegovim zamenikom, pomoćnicima, članovima Gradskog veća, Sekretarom skupštine, Zaštitnikom građana, direktorima i njihovim zamenicima pojedinih preduzeća i ustanova: JKP Naisus, JKP Medijana, JKP Gorica, PU Pčelica, Turistička organizacija Niš, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvaenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata. Sastanku su prisustvovali i predsednici Gradskih opština sa načelnicima Opštinskih uprava. U radu ovog skupa, u ime Gradske opštine Palilula, učestvovali su, predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale i načelnica opštinske Uprave Marija Brajdić.

  Upravna inspekcija naložila je gradu da pomoćnici gradonačelnika budu na stalnom mestu u Gradskoj kući, a ne kao do sada povremeno, zbog zasnovanog radnog odnosa u drugim ustanovama. Uočen je problem takozvanog ,,internog tržišta rada”, odnosno zapošljavanje u javnim preduzećima bez konkursa, pa prelazak u Gradsku upravu internim konkursom. Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave naložila je preispitivanje takvih postupaka. Gradonačelniku je sugerisano da su pojedini zaposleni u Gradskoj upravi raspoređeni bez uslova za ta radna mesta, a predsednicima opština Crveni krst i Pantelej da što pre Gradskom veću dostave Pravilnik o sistematizaciji. Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakla je da je u gradskim preduzećima povećan broj prijava za prekovremeni rad i mobing. Uklanjanje bespravno podignutih objekata jedan je od problema na koji ukazuju inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Grad je prethodnih dana izabrao na tenderu firmu za rušenje takvih objekata, te će kako se čulo narednih nedelja, biti uručena rešenja o rušenju. Republička inspekcija za upravno pravni nadzor skrenula je pažnju Sekretarijatu za ozakonjenje da usaglasi naplatu takse sa zakonom. Iz kancelarije lokalnog ombudsmana čulo se da Nišlije imaju najveće pritužbe na rad građevinske inspekcije , komunalih inspekcija Gradskih opština, kao i pritužbe na rad JKP za vodovod i kanalaizaciju Naisus. Ministarstvo zdravlja, republički zdravstveni inspektor naložio je Gradu da što pre imenuje Savetnika za prava pacijenata. Sanitarna inspekcija istakla je da najveći broj prijava stiže od građana zbog lošeg stanja pijaca u Nišu, posebnio glavne zelene pijace kod Tvrđave. Predložena je rekonstrukcija ili izgradnja novog objekta. Gradu Nišu je rečeno da zaposlenima u Gradskoj upravi naloži poštovanje Zakona o zabrani pušenja.

  Gradu je skrenuta pažnja da je u obavezi da u vreme svih gradskih manifestacija obezbedi toalete i pijaću vodu. Mali kapacitet prihvatilišta za pse i nepostojanje karantina glavne su primedbe veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Direktoru JKP Medijana predočena je pritužba meštana sela Lalinac da se u njihovom ataru viđaju kamioni JKP Medijane koji ostavljaju pse. Nišavski upravni okrug je podsetio da je za izgradnju regionalnog centra za pse zaiteresovana opština Svrljig koja bi na svojoj teritoriji obezbedila lokaciju za prihvatilište za pse sa teriotorije Niša, Svrljiga i Knjaževca. Turistička inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sugerisala je da su zbog povećanog broja turista u Nišu neophodni lokalni turistički inspektori, ali i bolja saradnja Turističke organizacije Niš sa turističkom inspekcijom Ministarstva. Republički inspektori Nišavskog upravnog okruga posle sedam meseci, posetom gradu Nišu, završili su prvi ovogodišnji krug akcije „Karavan“, obilaskom svih sedam lokalnih samouprava. Nastavak akcije i provera naloženih mera biće nastavljena krajem godine.D.V