Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 29.11.2018

  “UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI”

  “UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI”

  U okviru projekta EU „Ujedinjeni u različitosti“, Društva slovenačko-srpskog prijateljstva „Zdravica“ koje ima sedište u Nišu, učestvovalo je od 24. do 27. oktobra 2018. godine u aktivnostima koje su održane u Brežicama, u Republici Sloveniji. Na ovom međunarodnom susretu, organizacija iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, Društvo “Zdravica” predstavljalo je Južnu Srbiju zajedno sa učesnicima iz Bele Palanke i Prokuplja. Zahvaljujući podršci Gradske opštine Palilula Niš, članovi Društva slovenačko-srpskog prijateljstva, uspešno su predstavili Grad Niš i opštinu Palilula.

  Po rečima Bobana Petkovića, cilj ovog projekta EU bio je međusobno upoznavaje pripadnika naroda regiona i njihovih kultura kako kroz tradiciju tako i kroz umetničko stvaralaštvo svakog od njih. Gostoprimstvo i organizovanost domaćina su bili na zavidnom nivou. Predstavili smo se u likovnom stvaralaštvu – naš mladi Filip Krstić iz O.Š. Kralj Petar PrviI (GO Palilula – Niš) kao i sa vokalnim nastupom naših članica Snežane Kojadinović i Branke Stojković (GO Palilula). U oblasti filmske umetnosti, prikazana je predivna reportaža naših partnera iz Bele Palanke – Turističke organizacije i Opštine Bela Palanka koja govori o prisustvu mnogih jezika u krajevima južne Srbije, ali da su međusobni odnosi pripadnika tih naroda i pored razlika odlični. KUD Mladost iz Vranja, čiji je koreograf članica Društva, Ana Stojković takođe su pomogli u predstavljanju naše zemlje izvođenjem spleta igara iz južne Srbije. Ovaj nastup izazvao je burni aplauz publike u sali.

  Upoznali smo na ovim susretima nove prijatelje, dogovorili saradnju ne samo na planu kulture već i u drugim oblastima ćime smo već otvorili prostor za saradnju naših opština i gradova. Ogromno pozitivno iskustvo, za nas protkano sećanjima na lepe trenutke provedene u druženju sa članovima partnerskih organizacija na projektu. Očekujemo novi susret na projektima EU.

  Društva slovenačko-srpskog prijateljstva Niš