Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 14.05.2019

  UMETNOST UKRAŠAVANJA PRIBLIŽILI DECI PALILULE

  UMETNOST UKRAŠAVANJA PRIBLIŽILI DECI PALILULE

  U okviru projekta „Podizanje kulturne svesti u Paliluli“ koji finansira Gradska opština Palilula, 14.maja održana je radionica dekupaža „U susret proleću“ u Školi „Carica Jelena“. Centar „Preobraženje“ je nosilac akcije, uz pomoć tima Magic city-ja koje je u službi animatora decu uputilo u tehnike dekupaža.

  Radionica je trajala sat vremena, nakon čega su deca dobila posluženje i sokove. Školi je ovim povodom, po rečima prof.dr Mirjane Marković doniran didaktički materijal od strane „Preobraženja“. Učesnike i organizatore ove aktivnosti je pozdravio i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale koji je istakao dobru saradnju opštine sa obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva. Dekupaž ( izvor iz Vikipedije, slobodne enciklopedije) je umetnost ukrašavanja objekta lepljenjem obojenog papira na podlogu u kombinaciji sa specijalnim efektima boja, zlatnih listića i drugih dekorativnih elemenata.

  Obično, objekat je mala kutija ili delovi nameštaja koji se ukrašavaju isečcima iz časopisa ili salvetama ili namenski proizvedenim slikama na posebnom dekupaž papiru ili odštampanim slikama na pirinčanom ili običnom obrađenom papiru. Svaki sloj je zapečaćen sa lakovima i rezultat izgleda kao slikarstvo ili posebna tehnika rada. Tradicionalna tehnika koristi čak 30 do 40 slojeva laka koji se zatim obrađuju.(D.Vidojković)