Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.11.2020

  UREĐENJE PUTA I SANACIJA KAPTAŽE DO REZERVOARA VODE U DONJEM VLASU

  UREĐENJE PUTA I SANACIJA KAPTAŽE DO REZERVOARA VODE U DONJEM VLASU

  Novo rukovodstvo Gradske opštine Palilula, kao što je i obećao predsednik opštine Bratislav Vučković, rešava prioritetne zahteve na terenu. U Donjem Vlasu, sa meštanima, predsednikom i predstavnikom Saveta građana, Deskom Nikolićem i Goranom Mišićem, u utorak 24.novembra dogovorena je zajednička akcija uređenja i sanacije puta koji vodi do rezervoara vode kao i sanacija kaptaže u podnožju planine Seličevice.

  „Verujem da će višedeceniski problem vodosnabdevanja na ovaj način biti ublažen do konačnog rešenja koje podrazumeva priključak na gradski vodovodni sistem, istakao je predsednik opštine Bratislav Vučković. Nekoliko godina selo Donje Vlase je u novom programu razvoja opštine Palilula. Održavana su zborovi građana, razgovaralo se o ključnim infrastrukturnim problemima ove sredine kao što su mesnisni vodovod, kanalizacija, održavanje putne infrastrukture, rasveta. Izostalo je potrebno jedinstvo stanovnika oko utvrđivanja prioriteta daljeg razvoja sela. Dogovor sa novim predsednikom opštine Palilula i očekivana podrške Grada Niša razvoju seoskih područija uliva optimizam da će se i u ovom naseljenom mestu opštine Palilula vratiti mladi na ognjišta svojih roditelja i dedova, vratiti život u naša sela.

  Selo Donje Vlase nalazi se na osam kilometara od Niša. Prvi put pominje se tek uoči oslobođenja od Turaka, kad je bilo gospodarluk Đorđa i Manojla Kranalića, a njegovi žitelji su se pretežno bavili stočarstvom i sečom (prodajom) drva. Godine 1878. selo je imalo 26 domaćinstava i 185 stanovnika. Po oslobođenju od Turaka stanovništvo se više okreće zemljoradnji i pečalbarstvu, a od pedesetih godina prošlog veka i radničkim zanimanjima. Od sredine pedesetih godina 20. veka počelo je masovno iseljavanje Donjovlašana u Kovanlučku dolinu. Godine 1948. u Donjem Vlasu živelo je 580 stanovnika u 98 domaćinstava. Na početku trećeg milenijuma, 2002. godine u selu su popisana 152 stanovnika a po popisu iz 2011. u Donjem Vlasu evidentirana su 254 stanovnika.( D.Vidojković)