Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.06.2020

  UREĐUJE SE ZGRADA KASARNE „FILIP KLJAJIĆ“ ZA POTREBE SUDOVA

  Zgrada kasarne Filip Kljajić u Gradskoj opštini Palilula u Nišu već godinama je prazna, a nedavno je odlučeno da u ovom objektu ubuduće budu smešteni svi sudovi i tužilaštvo grada.

  Počela je i prva faza adaptacije ove zgrade, koja je pod zaštitom u vrednosti od 47 miliona dinara.

  INŽINJERIJSKA KASARNA – ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

  Inžinjerijska kasarna, koja se nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula, predstavlja jedan od najznačajnijih i najmonumentalnijih vojnih objekata u Nišu. Sagrađena je na prelazu iz 19. u 20. vek u duhu romantičarske arhitekture. Građena je po projektu beogradskog arhitekte Danila Vladisavljevića (1871—1923), koji je od 1898. do 1921. godine bio arhitekta Ministarstva vojske Srbije. Inžinjerijska kasarna predstavlja najznačajnije ostvarenje ovog poznatog beogradskog arhitekte, koji je, pored ostalog, projektovao u Beogradu Vojnu bolnicu, zatim zgradu Izvozne banke na Terazijama i Prometnu banku u Knez Mihalovoj ulici. Kamen temeljac za inžinjerijsku kasarnu postavljen je 10. juna 1899. godine, na svečanostima kojima su prisustvovali kralj Aleksandar Obrenovih i njegov otac kralj Milan, oslobodilac Niša. Gradnja kasarne završena je u jesen 1900. godine. 3grada predstavlja izuzetak od tadašnjih preovlađujućih stilova u arhitekturi Srbije na prelazu iz 19. u 20 vek.

  Inženjerijska kasarna predstavlja novinu, osveženje i likovni i umetnički napredak ne samo Niša već i čitave srpske arhitekture. Podignuta za potrebe vojske, ona simboliše vojni objekat – zamak, sa ugaonim, poligonalnim kulama, zupcima na vrhu i vencima u potkrovlju. Po stilskim karakteristikama, vanrednoj plastici i monumentalnosti, zgrada Inžinjerijske kasarne predstavlja jedan od „najčistijih romantičarskih objekata“ u novijoj arhitekturi Srbije. Kasarna je nakon Prvog svetskog rata bila poznata kao „Kasarna 16. Pešadijskog puka“, a nakon Drugog svetskog rata pa do njenog zatvaranja, kao kasarna „Filip Kljajić“. Ovaj objekat pripada grupi najvrednijih arhitehtonskih ostvarenja u gradu, sa svim svojstvima istinskog kulturnog dobra i od 1983. godine je pod zaštitom zakona.

  Nakon napuštanja zgrade kao vojnog objekta Ministarstvo odbrane Srbije je početkom 2011.godine sa rukovodstvom Grada sklopilo dogovor o zameni objekata. Očekuje se konačna odluka o nameni i korisniku objekta Inženjerijske kasarne. (KULTURNO ISTORIJSKO NASLEĐE i turistički potencijali GRADSKE OPŠTINE PALILULA-NIŠ, autor: Dragan V.Vidojković; izdavač: Gradska opština Palilula–Niš; za izdavača: Aleksandar Ždrale, predsednik GO Palilula; recenzenti: prof. dr Ivan Cvetanović i prof. dr Vladeta Radović; CIP KATALOGIZACIJA ISBN 978-86-87855-10-6, mart 2017.)

  RTV Belami – Uređenje zgrade kasarne Filip Kljajić za potrebe sudova