Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 30.11.2018

  URUČENI SERTIFIKATI „BUDUĆIM PREDUZETNICAMA“

  URUČENI SERTIFIKATI „BUDUĆIM PREDUZETNICAMA“

  Nakon savladanog dvodnevnog programa obuke, „PUT DO USPEŠNE PREDUZETNICE“ za osobe ženskog pola sa teritorije opštine Palilula, koja je održana u Niškom kulturnom centru, 30.novembra uručeni su sertifikati budućim „preduzetnicama“. Na završnoj svečanosti, dvadeset pet polaznica obuke, pozdravili su Adriana Anastasov predsednica Skupštine GO Palilula, Marija Brajdić, načelnica Uprave Gradske opštine Palilula, Boban Matić, direktor NSZ Filijale Niš i Jadranka Kocić, Koordinatorka ženske odborničke mreže u Skupštini GO Palilula.

  Ovaj dvodnevni jesenji program obuke, koji je inicirala Gradska opština Palilula uz podršku NSZ Filijale Niš realizovan je u okviru projekta „Pružanje pomoći ženama za lakše samozapošljavanje i zapošljavanje kroz edukaciju u oblasti preduzetništva“, u sklopu realizacije „Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti Gradske opštine Palilula-Niš sa Akcionim planom 2017–2021. godine“, naglasila je Adriana Anastasov, Za polaznice obuke organizator projekta je pripremio specijalnu brošuru sa osnovnim informacijama o konkursima, javnim pozivima i programima u oblasti razvoja preduzetništva.

  Predavači dvodnevne edukacije iz Nacionalne službe za zapošljavanje i stručne službe Odseka za privredu i lokalni razvoj Uprave Gradske opštine Palilula, potrudili su se da objasne Zakonsku regulativu, klasifikaciju delatnosti i pravne aspekte biznisa. Upoznaju polaznice obuke sa poslovnim idejama, Osnovama preduzetništva – pojam, značaj, specifičnosti i prednosti, Postupku i uslovima osnivanja preduzetničke radnje, Paušalnom oporezivanju samostalnih delatnosti, O pravnim formama privrednih društava, Porezima i doprinosima za preduzetnike, O porezima i doprinosima na prihode od samostalnih delatnosti , O osnovama poreskog sistema u Srbiji i PDV, o izradi i značaju Biznis plana. (Tekst-fotografije, D.Vidojković)