Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 21.01.2021

  UZ SADNICE BELOG JASENA I MERNA STANICA KVALITETA VAZDUHA

  UZ SADNICE BELOG JASENA I MERNA STANICA KVALITETA VAZDUHA

  Nakon uspešno realizovane jesenje akcije „Posadi svoj hlad“ u Gradskoj opštini Palilula, tokom koje je podeljeno 1600 sadnica „belog jasena“, građani su pokazali još veću zainteresovanost za prolećnu akciju. Pored besplatnih sadnica, koje su obezbeđene u saradnji sa “ Zelenimm Razvojnim Centrom “ u Sremskoj Mitrovici, opština Palilula, po rečima predsednika Bratislava Vučkovića na osnovu iskazane aktivnosti ima priliku da na svojoj teritoriji postavi jednu od 30 stanica namenjenih automatskom merenju kvaliteta vazduha.

  Merne stanice koje se doniraju opremljene su senzorima za očitavanje koncentracije čestica PM 2,5 i PM 10, u realnom vremenu, sa tačnošću od 99%. Očitavanjima rezultata građani mogu da pristupe preko mobitne apikacije posebno izrađene za svaku opštinu.

  Osim parametara kvaliteta, merne stanice mere i standardne meteorološke parametre. Vrednost donirane opreme iznosi oko 20.000 eura a lokalna samouprava treba da obezbedi lokaciju i uslove za postavljanje, priključak na izvor napajanja i redovno održavanje, koje je, u skladu sa garantnim ustovima proizvođača, obezbeđeno od strane naših stručnjaka.

  Realizacijom ovog projekta, po rečima predsednika NVO „Zeleni Razvojni Centar“, Predraga Ratića, građanima se omogućava realan uvid u kvalitet vazduha, a opštini Palilula – gradu Nišu put do statusa ZELENOG GRADA.

  Uz instaliranje opreme, donacija obuhvata podelu novih besplatnih sadnica „belog jasena“ građanima. Broj doniranih sadnica iznosi 1% od broja stanovnika. Kao i do sada, mesta na kojima je dozvoljena sadnja biće određena u saradnji sa stručnim službama jedinica lokatne samouprave, o čemu će građani biti obavešteni. Ovaj projekat je usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deat) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.(EKOpolis, D.Vidojković)