Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 27.06.2020

  VIDOVDANSKA AKADEMIJA 2020.

  Uporti niškog Sabornog hrama u subotu, 27. juna 2020. godine, u predvečerje Vidovdana, kada Srpska Crkva molitveno slavi Svetog mučenika Kneza Lazara i Svete srpske mučenike, održana je tradicionalna Vidovdanska akademija, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija. Vidovdanska akademija otvorena je himnom „Bože pravde“ u izvođenju Niške crkveno-pevačke družine „Branko“, pod vođstvom dirigenta gospođe Sare Cincarević i Vojnog orkestra Kopnene vojske Republike Srbije, kojim je dirigovao major Dejan Đorđević. Početak akademije bio je posvećen nedavno preminulom dr Miodragu Laziću.

  Nakon emitovanja inserta iz filma „Srce na dlanu“, koji je posvećen „hirurgu napaćenog srpskog naroda“, svoje potresne stihove u čast dr Lazića kazivao je književnik Bojan Vračar iz Istočnog Sarajeva, vođa grupe od oko sto dvadeset Srba koji su u Niš došli, kako bi odali poštu svom dr Lazi, kako su ga od milošte zvali. Zatim se pozdravnom besedom obratio Preosvećeni Episkop niški Arsenije, koji je posthumno dodelio najviše priznanje Pravoslavne Eparhije niške – orden Svetog Romana Đuniškog Prvog stepena – dr Miodragu Laziću. Orden je u očevo ime primila Nina Vujošević, koja je održala dirljiv govor uputivši jaku poruku: „Ovaj orden je i podsetnik svima nama da sledimo njegov put. Da budemo humani, nesebični… Majke, pričajte deci o srpskim herojima! Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje! Čuvajte svoje heroje od zaborava!… I vođeni naukom kneza Lazara – bolje da nas unuci mrtve pamte, nego sinovi žive zaborave!“

  Zatim je izveden Marš na Drinu, poslednja želja dr Lazića, koja je postala i simbol blažene uspomene na ovog velikog lekara i čoveka, u danima vanredne situacije, zbog virusa Kovid 19, koji je odneo život i dr Miodragu.

  Ovogodišnji besednik Vidovdanske akademije bio je prof. dr Ivan Nikolić, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji je u svojoj besedi podsetio da je znanje ono najvrednije što možemo dati deci u školi i da je ono važnije od bilo kog papira koji nam to znanje priznaje.

  Usledilo je uručenje Vidavdanskih nagrada ovogodišnjim vitezovima znanja, a ove godine su se, pored đaka generacije iz svih osnovnih i srednjih škola iz Niša, ali i Gadžinog Hana i Svrljiga, našli i najbolji studenti svih fakulteta Univerziteta u Nišu. Vidovdanskoj akademiji je, pored najboljih đaka i studenata, njihovih roditelja i profesora, monaštva i sveštenstva Eparhije niške, predstavnika niškog kulturnog i javnog života i akademske javnosti, prisutvovao i veliki broj predstavnika gradskih institucija – načelnica Nišavskog Upravnog okruga gospođa Dragana Sotirovski, komandant Kopnene Vojske Republike Srbije general Milosav Simović i brojni pripadnici vojske, rektor Bogoslovije „Svetog Kirila i Metodija“ u Nišu protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, protojerej-stavrofor Vlajko Grabež, umirovljeni paroh Saborne crkve u Nišu, predsednici niških opština, kao i delegacija prijatelja i poštovalaca lika i dela dr Miodraga Lazića iz Istočnog Sarajeva.

  U programu ovogodišnje Vidovdanske akademije, pored Vojnog orkestra Kopnene vojske Republike Srbije i velikog hora Niške crkveno-pevačke družine „Branko“, učestvovali su i Dečiji-omladinski hor „Branko“, Dečiji folklorni dramski ansambl „Branko“, i Folklorno-igrački ansambl „Branko“, (Fotografije Dragan Vidojković)