Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 17.07.2021

  PREDSEDNIK VUČKOVIĆ PRIMIO JE VODEĆEG SVETSKOG EKSPERTA, PALILULCA, DR RADETA PARAVINU

  PREDSEDNIK VUČKOVIĆ PRIMIO JE VODEĆEG SVETSKOG EKSPERTA

  U okviru aktivnosti otvaranja Gradske opštine Palilula prema dijaspori i Kancelarije za mlade opštine u okviru koje je počeo sa radom Centar za komunikaciju sa dijasporom, predsednik opštine Bratislav Vučković priredio je prijem za profesora dr Radeta D. Paravinu, vodećg svetskog eksperta za boju u stomatologiji. Ovaj naš sugrađanin, Palilulac, živi i radi u Hjustonu kao redovni profesor na Odeljenju za restorativnu stomatologiju i protetiku Stomatološkog fakulteta i direktor je Houston Center for Biomaterials and Biomimetics (HCBB). U Srbiji je diplomirao i završio specijalizaciju iz stomatološke protetike, magisterijum i doktorat. Za jednu od inovacija iz oblasti boje zuba, korišćenu u doktorskoj disertaciji, Savez pronalazača Srbije dodelio mu je 1998. godine nagradu Mihajlo Pupin i zlatnu medalju. Nakon doktorata, doktor Paravina 2000. godine dolazi u Ameriku na poziv svoga uzora u oblasti boje zuba, prof. dr Johna M. Powersa.

  „Otvaranje opštine Palilule prema dijaspori, ističe Bratislav Vučković je pitanje od strateškog značaja daljeg razvoja naše teritorijalne organizacije Grada Niša. U okviru Kancelarije za mlade formirali smo Centar za komunikaciju sa dijasporom čiji je zadatak upravo da okuplja naše građane u rasejanju

  Dr Paravina je u Americi za svoj rad dobio i nekoliko nagrada prestižnih profesionalnih organizacija. Veoma je aktivan i u srpskoj zajednici u Hjustonu. Jedan je od osnivača Srpsko-Američke privredne komore, gde je četiri godine bio potpredsednik i vodio Akademsko-naučni odbor. Sa radošću pominje da je 2017. ostvario dugogodišnji san i obavio pokloničko putovanje (hadžiluk) u Svetu zemlju.(D.Vidojković)