Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 19.10.2018

  „ŽENE GRADE BUDUĆNOST”

  „ŽENE GRADE BUDUĆNOST”

  Šesta Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže, uz podršku Misije OEBS i UNDP u Srbiji, održana je 19.oktobra 2018. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Na ovom skupu učestvovale su narodne poslanice Skupštine Srbije i poslanice Skupštine AP Vojvodine i Kosova i Metohije, odbornice iz više od sto skupština gradova i opština u Srbiji, predstavnici državnih institucija, međunarodnih organizacija i misija, nevladinih organizacija, kao i specijalne gošće iz Crne Gore i Alžira. Iz Gradske opštine Palilula, učesnice konferencije bile su Jadranka Kocić i Jelena Barton.

  Po rečima organizatora, osnovni ciljevi Ženske parlamentarne mreže su donošenje novih zakona i politika i nadzor sprovođenja aktuelnih zakonskih rešenja. posebno u oblasti zdravlja žena i porodice, suzbijanja nasilja nad ženama. kao i suzbijanja nasilja u porodici. ekonomskog osnaživanja žena, obrazovanje žena.

  Na šestoj konferenciji, koja je organizovan pod motom „Žene grade budućnost”, razmatrane su teme: „Efekti digitalizacije na ravnopravnost polova“: „Perspektive za osnaživanje žena i veće učešće u procesu“, „Klimatske promene i rodna ravnopravnost“ i „Ciljevi održivog razvoja i žene“. Tema „Rodna ravnopravnost u Srbiji“ razmatrana je u tri radne grupe i to: „ Diskriminacija žena u radnim odnosima“, „Nasilje nad ženama: Efekti sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“, i radna grupa 3, Participacija žena u političkom. ekonomskom i javnom životu“. Rezultati i preporuke radnih grupa predstavljeni su u završnom delu konferencije i biće dostupni javnosti.(D.V)