Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 04.07.2017

  „ŽENE NA PREKRETNICI“ U OPŠTINI PALILULA

  „ŽENE NA PREKRETNICI“ U OPŠTINI PALILULA

  Predstavnice Udruženja „Žene na prekretnici” posetile su Gradsku opštinu Palilula u Nišu, gde ih je primio Aleksandar Ždrale, predsednik opštine. Ovim, povodom predstavljen je rad Udruženja, budući planovi i mogući oblici saradnje. Opštini Palilula ponuđeno je ostvarivanje projekta: Ekonomsko osnaživanje žena koje su ostale bez posla starosti 45+. Projekat je namenjen ženama suočenim sa gubitkom posla u osetljivom životnom dobu, sa ciljem da im pomogne da se i ekonomski i radno ponovo angažuju. Osnaživanje žena u opštini Palilula realizovalo bi se kroz jednodnevne ili dvodnevne treninge usmerene ka samozapošljavanju, odnosno preduzetništvu, koje se potvrđuje kao jedno od najoptimalnijih rešenja za žene u ovoj situaciji. Predviđeno je da se najmanje 30 žena sa teritorije opštine Papilula, koje pripadaju ovoj ciljnoj grupi, u prvoj fazi projekta, upozna sa prednostima i rizicima preduzetništva, da uvide kojim bi poslom mogle samostalno da se bave, da dobiju praktične informacije kako da pokrenu posao, kako da ga održe i promovišu, iskoriste prednosti društvenih mreža i interneta uopšte.

  Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale je naveo spremnost da pruži podršku u realizaciji programa na teritoriji opštine, na način koji će biti u skladu sa potrebama žena sa ove teritorije i mogućnostima opštine.

  Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po pitanju rodne ravnopravnosti na tržištu rada i zaposlenih žena je za 14 odsto manje od muškaraca, sa izgledom da se taj jaz samo produbljuje kako veliki broj žena u srednjim i starijim godinama gube posao, rekla je predsednica Udruženja Mima Perišić. Ona je najavila završetak Studije o položaju žena 45+ koje su ostale bez posla, koja će omogućiti da se najšira javnost upozna sa položajem i izazovima ovih žena, kao i posledicama koje gubitak posla ima za njih, njihove porodice i društvo u celini. Naveden rastući trend predstavlja ozbiljan društveni i ekonomski problem koji tek dobija na značaju i pažnji. Svetlana Cerović, član Upravnog odbora Udruženja, je istakla važnost njihovog uključenja u edukativne programe i umrežavanje, kao ključne faktore za njihovo ponovno uspešno društveno i ekonomsko angažovanje. Ukazala je na korake koje je potrebno napraviti za pokretanje sopstvenog posla, počev od osnovne ideje do mogućih modaliteta realizacije. Svaka faza procesa preduzetništva obrađuje se u okviru Programa ekonomskog i društvenog osnaživanja žena koje organizuje Udruženje.

  Sagledavajući dosadašnje rezultate, a u saradnji sa partnerima iz Niša, ukazano je, da se po prvi put van Beograda, otpočinje ovakva vrsta partnerske saradnje. Udruženje je osim opštine Palilula najavilo saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Filijale Niš, kao i opštinom Pantelej. (D.Vidojković, tekst,fotografije)